Hoogsensitiviteit bij honden, ook wel hooggevoeligheid genoemd, verwijst naar een verhoogde gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Dit kan zich uiten in zowel fysieke als emotionele reacties. Hoogsensitieve honden hebben vaak een zeer scherp zintuigelijk bewustzijn, waardoor ze snel reageren op geluiden, geuren, visuele stimuli en veranderingen in hun omgeving. Honden die hoogsensitief zijn krijgen prikkels intenser binnen als andere honden. Hoogsensitieviteit is geen ziekte of handicap, maar een aangeboren karaktereigenschap die de hond dus al vanaf zijn of haar ouders heeft meegekregen. Bij een hoogsensitieve hond zijn dus niet zo zeer de zintuigen die gevoeliger zijn als andere honden maar de verwerking van de prikkels in de hersenen verloopt veel intenser.
Wil jij een test doen om er zeker van te zijn of jouw hond mogelijk hoogsensitief is? Klik dan op onderstaande link:
Wat zijn de kenmerken bij een hoogsensitieve hond?
Overgevoeligheid voor geluiden: Honden kunnen schrikken van harde geluiden zoals onweer, vuurwerk of zelfs dagelijkse geluiden zoals stofzuigers.
Gevoeligheid voor drukte en veranderingen: Ze kunnen snel overprikkeld raken in drukke omgevingen of bij veranderingen in hun routine of omgeving.
Sterke emotionele reacties: Deze honden kunnen intens reageren op de emoties van hun eigenaar of andere dieren. Ze kunnen bijvoorbeeld gespannen raken wanneer hun baasje verdrietig is.
Neiging tot terugtrekking: Hoogsensitieve honden kunnen soms de neiging hebben om zich terug te trekken als ze zich overweldigd voelen.
Energie en gevoelens overnemen van eigenaar: Ze kunnen de neiging hebben om de energie/gevoelens van het baasje over te nemen waardoor ze er last van krijgen en moeilijk hun rust kunnen vinden daardoor.
Sterke irritatie bij insecten: Ze reageren sterk geïrriteerd bij aanwezigheid van insecten denk aan vliegen, wespen, bijen en zoomende muggen.
Hoe om te gaan met een hoogsensitieve hond?
Zorg voor een voorspelbare omgeving: Vermijd plotselinge veranderingen in de dagelijkse routine en zorg voor een rustige, stabiele omgeving.
Geleidelijke blootstelling aan prikkels: Introduceer nieuwe situaties, geluiden of omgevingen langzaam en met geduld.
Begrip en empathie: Wees geduldig en begripvol. Probeer niet boos te worden als de hond overdreven reageert; dit kan de angst of stress verergeren.
Voldoende rust en veilige plek: Zorg ervoor dat de hond een rustige plek heeft waar hij zich kan terugtrekken als hij zich overweldigd voelt.
Geef je hond zoveel mogelijk controle: Laat je hond de informatie verzamelen die die op dat moment nodig heeft. Wanneer hij of zij dan de beslissing maakt om de andere kant op te lopen doe dit dan ook!
Steun je hond: Steun je hond en ondersteun hem bijvoorbeeld met Bach Bloesem therapie of homeopathie.
Het is belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitiviteit geen probleemgedrag is, maar een eigenschap die specifieke aandacht en zorg vereist. Met de juiste begeleiding en een goed begrip van hun behoeften kunnen hoogsensitieve honden een gelukkig en evenwichtig leven leiden.
Wie een hoogsensitieve hond in huis heeft, weet dit maar al te goed. Bang van luide geluiden? Angstig als er een skateboarder langs sjeest? Staart tussen de poten als de wind te hard blaast? Toch is een hoogsensitieve hond niet noodzakelijk een angsthaas. Ze kunnen ook agressief of reactief uit de hoek komen. Rare gewoontes ontwikkelen zoals staren naar het plafond naar iets dat zij alleen zien, hyperactief zijn of hard trekken aan de lijn. Het constant blootgesteld worden aan vele prikkels triggert bij honden de zogenaamde vecht – of vluchtrespons. Het lichaam maakt zich klaar om te reageren door bijvoorbeeld bloed naar de grote spieren te sturen. Het lichaam produceert dan ook cortisol of stresshormoon in de bijnieren. Dit stresshormoon heeft tijd nodig (zo’n 72 uur, maar dit varieert) om af te breken in het lichaam en dat kan alleen door terug in rust te gaan. Chronische overprikkeling zorgt er eigenlijk voor dat de cortisolgehaltes niet echt dalen en de hond, mensen trouwens ook, in een chronische stresstoestand blijft. En daar loopt het ‘fout’. Het gedrag van de hond kan dan rare vormen aannemen.
En hoe zit dat dan met die hoogsensitiviteit?
Bepalen of je hond nu hoogsensitief is of niet, vraagt om veel aandacht van jou als baasje. Maak eens wat filmpjes en probeer te herkennen wanneer en waarom je hond reageert. Is het die arrogante kat van de buren die langs paradeert? Of reageert hij op dingen die jij niet meteen als stimulus zou zien?
Bibberen, staart tussen de poten en oren plat, zijn overduidelijke tekenen van een hond die zich absoluut niet goed voelt. Maar honden laten heel wat meer zien in hun gedrag dan wij, als tweepoters, kunnen oppikken. Chronische overprikkeling kan dan ook moeilijk te spotten zijn. Het gedrag kan al langere tijd aanwezig zijn. Soms is de initiële stressor reeds voorbij, maar heeft de hond te weinig hersteltijd genoten om de sensorische ervaring voldoende te verwerken. Op dat moment lijkt het moeilijk om de oorzaak van de chronische stress te onthullen.
Wat zijn zo’n aantal dingen waar je op kan letten?
algemeen teruggetrokken houding
sterke fight/flight reflex
regelmatig terugkerende reactieve houding (blaffen, uithalen, aanvallen…)
irrationele angsten
gezondheidsproblemen (zwakke immuniteit, verteringsproblemen…)
verhoogde prikkelbaarheid/ nervositeit
extreem emotionele reacties op gemiddelde prikkels
apathie
slaapstoornissen
Zelf heb ik ook een hoogsensitiviteitstest gemaakt voor honden zodat jij als baasje erachter kan komen of jouw hond daadwerkelijk hoogsensitief is.
Wanneer jij op minimaal 15 vragen volmondig ja kan zeggen namens jouw hond, heb jij hoogstwaarschijnlijk een hoogsensitieve hond in huis.
Wil jij een test doen of jouw hond hoogsensitief is? Klik dan op deze link:
Comments